Taalontwikkelingsstoornis (TOS)
Een taalontwikkelingsstoornis (TOS) is een neurobiologische ontwikkelingsstoornis. Dit betekent dat taal in de hersenen minder goed wordt verwerkt. De taal- en spraakontwikkeling verloopt hierdoor anders dan bij leeftijdsgenoten. Een TOS uit zich bij ieder kind anders.
Kenmerken van TOS die vaak voorkomen:
Afasie
Afasie is een taalstoornis die ontstaat na hersenletsel, door bijvoorbeeld een CVA (beroerte), hersentumor of ongeval. Mensen met afasie kunnen problemen hebben met het gebruiken en begrijpen van taal en dus ook met lezen en schrijven. Schrijfproblemen maken het bijvoorbeeld moeilijk om boodschappen te noteren en een telefoongesprek voeren kan ook erg lastig of onmogelijk zijn.
Er zijn verschillende soorten afasie. Mensen met afasie kunnen grote problemen hebben met taal begrijpen. Sommige mensen met afasie kunnen wel goed taal begrijpen, maar hebben moeite met het vinden van de juiste woorden. Soms zegt een persoon met afasie een ander woord dan hij bedoelt. Ook komt het voor dat mensen met afasie juist veel spreken, maar voor de gesprekspartner is dit niet of moeilijk te begrijpen.
Het herstel van de taalproblemen vindt meestal plaats in de eerste drie tot zes maanden na de beroerte. In deze periode is veel logopedische therapie belangrijk.
We helpen u graag verder wanneer u vragen heeft. Via de contactpagina kan u een bericht achterlaten.