Adem en stem

COPD
COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) is de verzamelnaam voor een aantal chronische aandoeningen van de luchtwegen, zoals bronchitis en longemfyseem. Bij COPD raken vooral de kleine vertakkingen van de luchtwegen blijvend beschadigd door een voortdurende ontsteking ervan. De voorkomende oorzaken van COPD zijn roken of langdurig werken in een omgeving met veel stofdeeltjes van steen of metaal in de lucht. COPD komt meestal na het 40e levensjaar voor. De meeste mensen met COPD hebben het gevoel te weinig lucht te krijgen, waardoor spanning en nervositeit optreden. Soms wordt er ook veel gehoest. De ene patiënt heeft altijd last van de ademproblemen, de ander meer met perioden of in speciale situaties. Ook kan overmatige slijmproductie en chronische hoest voorkomen bij COPD-patiënten.


COPD-patiënten kunnen ook problemen hebben tijdens het praten. Door het ademtekort kunnen maar weinig woorden na elkaar gezegd worden. Er wordt vaak en duidelijk hoorbaar ingeademd, en soms ook op onlogische momenten tijdens het praten. Het spreken is hierdoor moeilijker te verstaan. Door de manier van ademhalen worden de stembanden overbelast en kan heesheid het gevolg zijn. Lang spreken kan erg vermoeiend zijn voor  COPD-patiënten.

Stemklachten
Als mensen in het dagelijks leven de stem intensief moeten gebruiken bij spreken en zingen, kan dit keelpijn en stemklachten tot gevolg hebben. Intensief stemgebruik vermoeit de keel en het fijne weefsel van de stembanden. Er kan een gevoel bestaan van een slijmpropje of kriebel in de keel dat niet weggeslikt kan worden. De keel kan branderig, geïrriteerd of pijnlijk aanvoelen. Mensen met een spreekberoep kunnen op den duur stemklachten ontwikkelen. De stem kan hees of schor worden of wegvallen. Vaak ontstaat dit omdat er niet de juiste verhouding is tussen stembelasting en stemrust; de stem heeft onvoldoende tijd om te herstellen.


We spreken van heesheid wanneer de stem schor, krakerig, hees en met een ruis klinkt. Vaak ontstaan ook samenhangende symptomen zoals: hoesten, te luid, te zacht, te hoog, te laag of te geknepen spreken. Wanneer de spreekstem als te hoog of te laag wordt ervaren spreken we van verkeerd stemgebruik.


Bij stembandknobbeltjes (ontstaan na forceren van de stem) en stembandpoliepen kunnen de stembanden niet goed meer sluiten. Hierdoor ontstaat pijn in de keel, heesheid en een moe gevoel tijdens het spreken. Een chirurgische ingreep (KNO-arts) is soms noodzakelijk in combinatie met stemtherapie.

Stembandverlamming
Bij stembandverlamming staan één of beide stemplooien stil, of is de spanning van de stemplooien verstoord. Een stembandverlamming komt voornamelijk bij volwassenen voor.Een stembandverlamming kan worden veroorzaakt door een beschadiging van de zenuw (door een ongeval of operatie) of een virusinfectie. Ook een beroerte kan een stembandverlamming tot gevolg hebben. Soms is de oorzaak van een stembandverlamming niet te achterhalen. Door stembandverlamming kan de stem zeer hees klinken en weinig draagkracht hebben. Ook kunnen er ademproblemen zijn.





We helpen u graag verder wanneer u vragen heeft. Via de contactpagina kan u een bericht achterlaten.

E-mailen
Bellen
Instagram