Afwijkende mondgewoonten
Kinderen kunnen gewoontes ontwikkelen die schadelijk zijn voor hun ontwikkeling en gezondheid. Bij afwijkende mondgewoontes kun je denken aan het permanent ademen door de mond, op een afwijkende manier slikken of kauwen, nagelbijten of duim- of vingerzuigen.
Als uw kind te vaak door de mond ademt in plaats van door de neus, kan dit leiden tot problemen met de uitspraak en de gezondheid van de luchtwegen. Ook de kans op oorontstekingen neemt hierdoor toe. Als uw kind op latere leeftijd blijft duimen, vingerzigen of op een speen zuigen, kan dit gevolgen hebben voor de gebitsstand en de mondmotoriek.
Gelukkig kan een logopedist hulp bieden om van die gewoontes af te komen. Dit kan met gerichte oefeningen. Altijd afgestemd op het individuele kind en in goed overleg met ouders of verzorgers.
Dysfagie (Slikstoornissen) bij volwassenen
De medische benaming voor slikstoornissen is dysfagie. Om goed te kunnen slikken moeten de spieren van de lippen, tong, kaak, wangen en het strottenhoofd goed functioneren en samenwerken. Een veelvoorkomende oorzaak van dysfagie is een Cerebro Vasculair Accident (CVA). Ook wel beroerte genoemd. Andere oorzaken kunnen zijn:
Wanneer er sprake is van een dysfagie, kunnen o.a. de volgende problemen optreden:
Bij verslikken wordt (een deel van) de voeding ingeademd en kan het in de luchtpijp terechtkomen, in plaats van in de slokdarm. Dit kan leiden tot een longontsteking. Daarnaast is er een risico op verstikking. Andere gevolgen zijn ongewenst gewichtsverlies, minder zin hebben in eten en drinken, vermijden van sociale gelegenheden (zoals uiteten gaan).
We helpen u graag verder wanneer u vragen heeft. Via de contactpagina kan u een bericht achterlaten.